
Een dubbele stap vooruit voor Nétive VMS: Het bedrijf haalt groeipartner Fortino Capital aan boord én stelt Mikael Lindmark aan als nieuwe CEO. “We hebben grote plannen,” zegt Lindmark. “We gaan ons richten op markten waar VMS-technologie al volwassen is, zoals de VS. Maar ook veel andere landen zijn klaar voor onze oplossing.”
Nétive VMS bundelt de krachten met Fortino Capital, een Belgisch-Nederlands investeringsfonds (lees meer). Tegelijkertijd treedt voormalig topman van SAP Fieldglass, Mikael Lindmark aan als nieuwe CEO. Een gesprek met medeoprichter Patrick Tiessen (links op de foto) en de nieuwe CEO Mikael Lindmark (rechts).

Patrick: “Nétive groeit hard – geweldig natuurlijk, maar dat brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. We zijn altijd volledig privé gefinancierd geweest, wat ons zowel creatief als wendbaar heeft gemaakt. Nu staan we aan de vooravond van een nieuwe fase: we willen uitbreiden naar landen als de Verenigde Staten, en onze groei in onder meer het Verenigd Koninkrijk – waar we nu al sterk presteren – verder versnellen. Met een team van tachtig mensen zijn we heel ver gekomen. Nu is het tijd voor de volgende stap.”
Blijf je betrokken bij Nétive, Patrick?
“Ik neem plaats in de raad van bestuur en richt me voortaan op de strategische koers van het bedrijf. De dagelijkse operatie laat ik los, maar als aandeelhouder blijf ik – samen met mijn zakenpartner Chris Neddermeijer – nauw betrokken. De vernieuwde raad bestaat uit ervaren professionals uit de staffingindustrie, onder wie Mikael Lindmark.
Waarom koos Nétive voor Fortino Capital?
“Toen we op zoek ging naar een investeringspartner, spraken we met veel verschillende partijen. Maar eigenlijk wisten we het vrij snel dat Fortino Capital de juiste match was.
Partijen uit de staffingsector vielen af. Hoe goed ze ook waren, we wilden koste wat kost onze onafhankelijkheid behouden. Fortino viel op. Niet alleen vanwege hun focus op SaaS en internationale groei, maar ook vanwege iets minder tastbaars: het gevoel.
Ze begrijpen wie we zijn, wat we belangrijk vinden. Onze bedrijfscultuur is onze kracht – het is waarom mensen bij ons willen werken én blijven. Fortino herkende dat direct. Ze spreken onze taal, delen onze waarden en onze visie op de toekomst. Alles viel op zijn plek.
Een belangrijk gezicht in dit proces was Mikael Lindmark, die Fortino adviseerde tijdens de gesprekken. Met zijn ervaring en internationale blik hebben we er alle vertrouwen in dat hij Nétive kan helpen om de volgende stap te zetten.
Mikael Lindmark heeft meer dan twintig jaar ervaring in Vendor Management Systems (VMS) en workforce management. Hij werkte eerder onder andere bij SAP Fieldglass, waar hij verantwoordelijk was voor commerciële groei.

Mikael, jij was als adviseur nauw betrokken bij de selectiegesprekken. Wat maakt Fortino en Nétive zo’n goede match?
“Ik heb in allerlei soorten bedrijven gewerkt, en onderweg geleerd wat een organisatie écht sterk maakt: een cultuur waarin mensen centraal staan. Waar je je gezien en gewaardeerd voelt – of je nu klant, medewerker of partner bent. Die menselijke benadering zie ik zowel bij Nétive als bij Fortino terug.
Wat Fortino extra bijzonder maakt, is dat de oprichters zelf ondernemer zijn geweest. Ze weten hoe het is om een bedrijf van binnenuit te leiden – en dat merk je aan alles. In de wereld van private equity en venture capital is dat allesbehalve vanzelfsprekend.
Maar misschien wel het allerbelangrijkste: onze waarden sluiten naadloos op elkaar aan. Natuurlijk willen zij groeien, maar minstens zo belangrijk vinden ze het om het juiste te doen.”
Je hebt veel ervaring met het opschalen van SaaS-bedrijven. Hoe kijk je naar Nétive en de groeiplannen?
“Groei is naar mijn ervaring altijd positief – mits je het goed begeleidt. Een groeiend bedrijf biedt mensen de kans zich verder te ontwikkelen of een nieuwe rol te ontdekken. Het mooiste vind ik om iemand te zien opbloeien van junior tot volwaardig professional.
In mijn eerste maand bij Nétive wil ik daarom vooral veel één-op-één-gesprekken voeren. Ik wil echt begrijpen waar mensen nu staan, wat hun ambities zijn en waarvan ze dromen.”

Jullie staan aan de vooravond van een grote stap: verdere groei in het Verenigd Koninkrijk en uitbreiding naar de Verenigde Staten.
“Het VK is nu al een belangrijke markt voor ons, maar we benutten daar nog lang niet het volle potentieel. De markt is drie keer zo groot als de Nederlandse – er ligt dus volop groeiruimte.
Ook de VS is een bijzonder interessante markt. Wereldwijd zie je dat sommige internationale VMS-spelers wat log zijn geworden. Ze missen de flexibiliteit en wendbaarheid van vroeger. Tegelijkertijd duiken er nieuwe spelers op, maar hun functionaliteiten zijn vaak beperkt, én ze missen bovendien de stabiliteit die Nétive wél heeft.
Doordat we in Europa begonnen zijn, moesten we direct complexe functionaliteiten bouwen, zoals geavanceerd tarief- en looptijdbeheer. Amerikaanse nieuwkomers hebben dat niveau vaak nog niet bereikt. Nétive is daardoor verrassend compleet. We hebben een sterke uitgangspositie.
Het is daarnaast een groot voordeel dat ons platform draait op het Amerikaanse Salesforce. Dat stelt ons in staat om snel te innoveren en mee te liften op Salesforce’ expertise, bijvoorbeeld op het gebied van AI. Daarmee zijn we veel wendbaarder dan gevestigde spelers.
Toch, naar de VS gaan is niet niks.
Mikael: “Het is een grote stap – en je moet het goed aanpakken. Zelf heb ik bij Amerikaanse bedrijven gewerkt en hun uitbreiding naar Europa begeleid. Maar ook andersom: Europese bedrijven geholpen om voet aan de grond te krijgen in de VS. Ik weet hoe belangrijk het daar is om een netwerk te hebben, de juiste partners, misschien al een eerste klant. Je moet ervaring hebben met hoe je daar zaken doet.
Wat is volgens jou het grootste verschil tussen Nederland en de VS?
Mikael: “Er zijn natuurlijk veel verschillen – zelfs binnen de VS zelf. Maar het grootste verschil is het gebrek aan regulering in de VS. Je hebt daar geen vakbonden zoals hier, geen collectieve arbeidsovereenkomsten. De arbeidswetten verschillen sterk per staat. Hoe je mensen aanneemt of juist loslaat is daar heel anders geregeld.
In de VS zijn VMS-systemen daardoor veel simpeler en transactioneler. Ze hoeven niet zoveel met tarieven of regels – het gaat meer om: wie biedt de laagste prijs?
Daarmee is het een makkelijkere markt om in te opereren – mits je het goed aanpakt. En dat betekent: werken met mensen uit de VS. Je kunt er niet zomaar een Zweed of een Nederlander naartoe sturen en verwachten dat die de markt verovert. Je hebt een lokaal team nodig.”
Zien jullie in Nederland – waar Nétive al marktleider is – nog steeds groeipotentieel?
Mikael: “Zeker! Alleen al op het gebied van Statement of Work. De VMS-markt richt zich nu vooral op de inhuur van flexibel personeel, maar bij diezelfde organisaties wordt vaak nog veel meer geld uitgegeven aan werk dat wordt uitbesteed via een SOW. Daar liggen nog volop kansen.”
En uitbreiding naar andere landen?
Mikael: “We richten ons vooral op markten die al bekend zijn met dit soort technologie – waar de VMS-markt volwassen is. We hebben nog geen definitieve keuzes gemaakt. We zijn al actief in Duitsland. Zwitserland ligt voor de hand. Ook de Scandinavische landen zijn volwassen markten. Maar ook buiten Europa zijn er interessante mogelijkheden, zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Japan. Ja, we zijn ambitieus.”
Wat neem je mee uit eerdere bedrijven waar je werkte?
Mikael: “Ik heb het geluk gehad dat ik bij een paar hele goede bedrijven heb gewerkt. Pas later realiseer je je wat je daar zo waardeerde. Wat me vooral is bijgebleven, is hoe krachtig een mensgerichte cultuur is. Zet je mensen op één, dan volgt succes vanzelf. Stuurt je vooral of financiële resultaten, dan loop je veel mis. Die cultuur herkende ik meteen bij Nétive – dat was voor mij een grote plus.”
Je werkte de afgelopen jaren in de bredere HR-tech. Wat valt je op als je nu naar de VMS-markt kijkt?
“Ik ben sinds 2019 uit de VMS-markt geweest, en nu ik terug ben, valt me op dat er eigenlijk verrassend weinig is veranderd. Juist dat maakt het interessant: het biedt ruimte om met een frisse blik te kijken naar hoe het anders en beter kan.
Ik zie dat veel bedrijven het externe deel van hun personeelsbestand nog steeds niet op de radar hebben. Het besef dat een steeds groter deel van je workforce extern is, is er nog niet. Daar ligt dus nog enorm veel werk.”
Welke macro-economische veranderingen zag je die invloed hadden op de VMS-markt?
Mikael: “We zagen hoe outsourcing en nearshoring in een stroomversnelling raakten. Grote techbedrijven hadden ineens meer medewerkers in India dan in de VS. MSP’s openden offshore centra in Polen, Bulgarije en andere Oost-Europese landen – puur vanwege beschikbaarheid en kosten.
En nu zijn er nieuwe krachten die deze trend versterken. Denk aan vergrijzing. Maar ook ‘skill scarcity’: een tekort aan mensen met de juiste vaardigheden. Dat dwingt bedrijven om anders naar werk te kijken. Niet meer denken in functieprofielen, maar in skills. Alleen: daar is technologie vaak nog niet op ingericht.
Neem bijvoorbeeld een Nederlands bedrijf dat op zoek is naar een goede machine learning engineer of data scientist. Of je nu groot of klein bent – je vindt ze niet zomaar. Niet omdat je niet aantrekkelijk bent als werkgever, maar omdat zulke professionals alleen nog willen werken op plekken waar ze zich inhoudelijk blijven ontwikkelen.
Je kunt ze vaak nog wél inhuren voor een project of via een consultancy, maar vast in dienst nemen, dat wordt steeds moeilijker. En dat is een fundamentele verschuiving.”
Tot slot: kun je nog iets over jezelf vertellen?
Mikael: “Ik ben geboren en getogen in Zweden, vlak bij Stockholm. Tegenwoordig woon ik in Londen, samen met mijn vrouw en onze jongste dochter, die nog thuis woont. De andere vier kinderen zijn inmiddels uitgevlogen. We wonen vlak bij Heathrow, wat ideaal is – ik ben namelijk vaak onderweg. Bijna elke week ben ik in Nederland, en straks – als we ook actief zijn in de VS – zal ik daar regelmatig te vinden zijn.
In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik kom uit een sportieve familie: mijn moeder speelde handbal in het nationale team en mijn vader was ook altijd in beweging. Zelf speel ik graag golf – net als Patrick trouwens. Ooit stond ik zelfs op het punt om professioneel golfer te worden.”
Dit interview is een verdiepende aanvulling op de blog die je hier kunt vinden