Netive VMS Suite
BAM Flexplein

Het idee om met minder leveranciers samen te werken en zo gunstigere voorwaarden te onderhandelen, stond niet centraal toen BAM besloot een centrale inleendesk op te zetten. Het hoofddoel was om de beste professionals op de juiste posities te plaatsen. Na anderhalf jaar begon deze keuze haar vruchten af te werpen.

Het afspelen van deze video vereist het plaatsen van Youtube cookies. Deze cookies worden enkel geplaatst na het accepteren. Bekijk het privacybeleid van Youtube.

Optimale inzet van externe krachten bij BAM’s prestigieuze zeesluisproject in IJmuiden

Thomas Hopman stond bij de bouwplaats van de zeesluis in IJmuiden, waar hij werd geïnterviewd over hoe BAM de inhuur van al haar externe krachten heeft georganiseerd. Hij verteld trots hoe het project het grootste ter wereld is, een prestigieus project dat goed past bij de vele andere projecten van BAM. ‘Iedereen is hier trots op, dat merk je echt als je hier rondloopt.’ Met ‘iedereen’ verwijst hij niet alleen naar het vaste personeel van BAM. In een projectorganisatie als die van BAM zijn externe krachten net zo belangrijk. Het streven is duidelijk: alleen de beste professionals worden ingeschakeld en dit moet uiteraard voldoen aan de laatste wet- en regelgeving. ‘Er is de laatste jaren een aanzienlijke hoeveelheid wetgeving op ons afgekomen,’ merkte Hopman op.

Oprichting van Flexplein brengt efficiëntie en overzicht

In het prille begin van 2017 lanceerden we vol trots het ‘Flexplein’ – dé centrale inleendesk voor alle flexkrachten binnen heel BAM. Nogal een revolutie binnen het bedrijf, dat gewend was zeer decentraal te werken. Die ‘ondernemende kracht’ blijft behouden, aldus Hopman, maar dan nu met gezamenlijke coördinatie. Zo kan de efficiëntie omhoog en ontstaat tegelijk écht inzicht en overzicht. ‘Hoeveel wij inhuurden? We wisten het nooit heel precies. Maar we weten het nu wel steeds beter’, zegt Hopman in het interview.

Momenteel wordt nog een beperkt percentage van alle aanvragen bij BAM via dit systeem in de markt gezet. Met het Flexplein wil Hopman de business zo ondersteunen dat dit kan doorgroeien naar wel 80 à 90 procent. ‘Als wij doen waar wij goed in zijn, namelijk inhuren van externen, dan kan de business zich concentreren op waar zij goed doen, namelijk bouwen.

Eerst implementeren, dan draagvlak creëren

De strategie: Eerst implementeren, daarna draagvlak creëren. Mínder leveranciers inschakelen, zoals veel andere organisaties doen, was nooit zijn hoofddoel, zei Hopman. ‘Het was ook niet zo van het moet allemaal goedkoper. Maar wel: we willen zeker weten dat we de beste mensen aannemen. Daarvoor kan iedereen zich op het Flexplein aanmelden, klein of groot. We willen niemand buitensluiten. Voor mijn part doen we dan zaken met 2.000 leveranciers, dat maakt me niet uit.’

Het antwoord op overzicht en regelgeving in het inhuurproces

Als er maar overzicht komt. En als het maar compliant gebeurt. Het Flexplein gebruikt Nétive VMS Suite en dat is daar hét antwoord op, aldus Hopman. Ook al worden nog lang niet alle mogelijkheden optimaal benut. ‘Maar we zien nu bijvoorbeeld al met één druk op de knop de performance van de leveranciers. Dan kun je vervolgens een veel inhoudelijker gesprek hebben met zowel de leveranciers als de business. Wie lukt het wél om die ene lastig vraag in te vullen? Wat zijn de doorlooptijden? Wie levert de kandidaten met de best waarderingscijfers aan? Waarom is deze projectleider 120 euro, terwijl het gemiddelde 80 euro is?’

Focus op businessondersteuning

We kijken bij alles wat we doen hoe we de business kunnen helpen. Als een hiring manager altijd met één iemand zaken doet, kunnen we nu zeggen: ‘Prima, maar heb je die en die al eens overwogen? Want we zien dat je collega’s daar wel zaken mee doen en ook hun vraag kunnen invullen.’ Die aanpak begint nu zijn vruchten af te werpen. Nu zijn we zover dat ze steeds vaker zeggen: ‘Leg het maar bij het Flexplein neer, want dan komt het goed.’